Miten pääsiäismuna liittyy uskontoon?

Monelle kuluttajalle pääsiäismuna on karkki muiden herkkujen joukossa, jollaisia saa kätevästi tilattua vaikkapa netistä Partyking.fi-verkkokaupasta. Moni ei kuitenkaan pysähdy miettimään, mitä muna oikeastaan symboloi ja kuinka se liittyy uskontoon. Tämän artikkelin lukemalla perehdyt pähkinänkuoressa pääsiäismunan hieman syvällisempään puoleen.

Mitä pääsiäismuna symboloi?

Tutkijoiden mukaan muna liittynee mytologiassa kasvuun, hedelmällisyyteen ja luomiseen, ja kristinuskossa muna symboloi ylösnousemusta. Koska kananmunasta löytyy elämää kovan munankuoren sisältä, on se oivallinen uutta elämää symboloiva tuote. Vaikka kananmunankuori näyttää ihan kiveltä, löytyy munan sisältä tästä huolimatta uutta elämää. Tätä kautta myös suosikkiherkku pääsiäismuna voidaan nähdä uskonnollisessa mielessä kasvun, hedelmällisyyden, luomisen, ylösnousemuksen ja uuden elämän symbolina.

Myös munista kuoriutuvat pääsiäistiput tuovat mieleen uuden elämän. Joinakin vuosina pääsiäistipuja on päässyt katsomaan esimerkiksi Helsingin Sea Lifessä. Niiden kauniin keltainen väri liittyy kiinteästi pääsiäisen väreihin, samoin kananmunankuoren valkoinen väri. Valkoinen symboloi viattomuutta ja uskonnollisessa mielessä sillä voidaan viitata Jeesuksen viattomuuteen. Keltaisten tipujen lisäksi pääsiäisenä suositaan usein myös keltaisia narsisseja, jotka nekin tuovat mieleen uuden elämän alun.

Posts created 24

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
cenote