Mitkä ovat islamin peruspilarit?

Islam on yksi suurista maailmanuskonnoista ja ehkä myös yksi väärinymmärretyimmistä uskonnoista. Onkin hyvä perehtyä uskonnon peruspilareihin, jotta voisi ymmärtää, mistä islamin uskossa oikestaan on kyse. Islamin peruspilarit esitetään usein ikään kuin talon pilareina, jotka kannattelevat uskontoa. Tämä on hyvin kuvaavaa, sillä islamia ei voisi olla ilman näitä pilareita. Esittelemme tässä artikkelissa islamin viisi peruspilaria, joille islamilainen usko perustuu.

Uskontunnustus eli ‘sahada

Uskontunnustus eli ‘sahada on islamissa erityisen tärkeä pilari. Lausuessaan uskontunnustuksen muslimi todistaa, ettei ole muuta jumalaa kuin Allah ja että Muhammed on Allahin lähettiläs. Uskontunnustus lausutaan arabiankielellä.

Rukous eli Salat

Rukous eli salat on toinen islamin tärkeä pilari, ja harras muslimi rukoileekin viisi kertaa päivässä. Rukous koostuu liikesarjasta sekä Koraanin lukemisesta. Rukoukset suoritetaan tiettyinä ajankohtina ja monet muslimit rukoilevat rukousmaton päällä. Tätä ennen on suoritettava rituaalinen pesu, jossa pestään muun muassa kasvot ja kädet. Rukoillessaan muslimi kääntyy kohti Mekkaa.

Almuvero eli Zakat

Arabiankielinen sana zakat viittaa almuveroon, joka on eräs tärkeä islamin pilari. Jokaisen muslimin, joka täyttää tietyt ehdot, tulee maksaa almuveroa. Almuverolla autetaan köyhiä.

Paasto eli saum

Arabiankielinen sana saum viittaa paastoon, joka on islamin tärkeä pilari. Muslimit paastoavat ramadan-kuukauden aikana auringon noususta auringon laskuun. Paastoamisen katsotaan tekevän helpommaksi asettua köyhien ja puutteenalaisten asemaan, mikä voi lisätä empatiaa ja halua auttaa. Ramadanin jälkeen vietetään Eid-juhlaa.

Hajj eli Mekkaan suuntautuna pyhiinvaellus

Mekkaan suuntautuva pyhiinvaellus eli hajj on myös islamin tärkeä pilari. Jokaisen muslimin tavoitteena tulisi olla suorittaa hajj ainakin yhden kerran elämänsä aikana. Kaikki eivät tähän pysty ja osa sukulaisista suorittaakin hajjin esimerkiksi kuolleen omaisen puolesta.

Posts created 17

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
cenote