Mitä tarkoittaa hajj?

Hajj tarkoittaa pyhiinvaellusmatkaa, joka suuntautuu Saudi-Arabian Mekkaan. Kyseessä on islamin tärkeä peruspilari. Kerromme tässä artikkelissa lisää tästä pilarista.

Kenen tulee suorittaa hajj?

Kaikkien muslimien, niin miesten kuin naistenkin, tulisi suorittaa hajj, jos tietyt ehdot täyttyvät. Ensinnäkin hänellä tulee olla hyvä terveys – tämä koskee niin fyysistä kuin psyykkistäkin terveyttä. Hänen tulee olla täysi-ikäinen ja hänellä tulee olla riittävästi varallisuutta matkan kustannuksista suoriutumiseen. Lisäksi hänellä tulee muutoinkin olla riittävästi mahdollisuuksia suoriutua hajjista. Tämän lisäksi pyhiinvaelluksen suorittavan muslimin tulee olla vapaa. Jos muslimi ei täytä kaikkia näitä edellytyksiä, hänellä ei ole velvollisuutta suorittaa hajjia.

Hajjin merkitys

Muslimeita osallistuu hajjiin joukoittain, vuosittain osallistujia on noin kaksi ja puoli miljoonaa. Hajj on kokemuksena täynnä iloa ja se kuvastaa muslimeiden veljeyttä sekä tasa-arvoisuutta. Jokainen pyhiinvaeltaja sosiaaliluokastaan ja varallisuudestaan riippumatta pukeutuu samanlaiseen vaatimattomaan asuun täyttäen samat velvollisuudet sekä rukoukset. Hajjin ainoa tarkoitus onkin ylistää Kaikkivaltiasta Jumalaa.

Pyhiinvaelluksen aikana muslimi pääsee tutustumaan siihen ympäristöön, jossa profeetta Muhammed eli. Kokemus on sekä historiallinen että hengellinen ja se auttaa muslimia vahvistamaan omaa uskoaan.

Pyhiinvaellukseen liittyy monia rituaaleja, joihin muslimit suhtautuvat suurella kunnioituksella. Aikoinaan profeetta Aabrahamin uskotaan käyneen läpi samoja rituaaleja yhdessä poikansa Ismaelin ja tämän äidin Hagarin kanssa.

Millainen kaupunki on Mekka?

Islamilainen pyhiinvaellus eli hajj suuntautuu Saudi-Arabiassa sijaitsevaan Mekkaan, mutta millainen tämä kaupunkin oikeastaan on? Ensinnäkin Mekka sijaitsee Saudi-Arabian läntisessä osassa, Hijaz-nimisessä maakunnassa. 2010 Mekassa asui lähes 1 535 000 ihmistä. Muslimeille Mekka on pyhä paikka ja tähän kaupunkiin pääsevät vain muslimit. Mekka sijoittuu vuorten keskelle lähes 280 metrin korkeuteen. Jeddaan on Mekasta matkaa noin 70 kilometriä. Mekassa on lämmintä ympäri vuoden eikä lämpötila juurikaan laske 20 celsiusasteen alapuolella. Korkeimmillaan lämpötilat ovat jopa yli 45 celsiusastetta.

Mekka on tullut tunnetuksi myös merkittävänä kaupan keskuksena, sillä se syntyi kauppareittien varrella sijainneelle keitaalle. Nykyisin kaupungin merkittävin työllistäjä sekä tulonlähde ovat palvelut, jotka liittyvät hajjiin. Mekan kokonaispinta-ala on 760 neliökilometriä ja sen metropolialueen pinta-ala on 1 200 neliökilometriä. Asukastiheys oli vuonna 2010 neliökilometriä kohden 4 200 asukasta kaupungin osalta ja 2 500 000 metropolialueen osalta. Mekan aikavyöhyke on UTC +3.

Mekasta löytyy myös yliopisto, joka on perustettu jo vuonna 1949. Yliopistostatuksen se tosin sai vasta vuonna 1979. Yliopiston nimi on Umm Al-Quran. Mekan oma lentokenttä on pieni eikä sinne saavu säännöllisesti kansainvälisiä reittilentoja. Tästä syystä monet pyhiinvaeltajat lentävätkin Jeddan lentoasemalle, joka tunnetaan myös Kuningas Abdilazizin kansainvälisenä lentoasemana. Osa saapuu Mekkaan myös meritse saapuen ensin Jeddan satamaan.

Posts created 16

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
cenote