Arabiankielinen sana zakat tarkoittaa almuveroa ja se on islamin tärkeä peruspilari. Kerromme tässä artikkelissa lisää zakatin eli almuveron merkityksestä sekä sen maksamisesta. Almuveron lisäksi tässä artikkelissa tutustutaan islamilaiseen paastoon eli saumiin.
Zakatin maksaminen ja merkitys yhteiskunnassa
Sana zakat tarkoittaa myös puhdistumista ja zakatia pidetäänkin tietynlaisena uskonnollisluonteisena verona. Tavallisesti zakat maksetaan vuosittain ja sen maksamiseen liittyy yksityiskohtaisia sääntöjä. Almuveroa voidaan verrata sosiaaliturvaan, sillä se tasaa rikkaiden sekä köyhien välisiä tuloeroja.
Vapaaehtoiset almut eli sadaqa
Varsinaisen almuveron ohella monet muslimit maksavat vapaaehtoisesti sadaqaa eli vapaaehtoisalmuja. Tätä pidetään hyvänä ja ansiokkaana tekona.
Muslimimaiden suhde zakat-veroon
Monissa muslimimaissa zakat ei ole valtiollisessa käytössä. Esimerkiksi Afganistan, Algeria ja Irak ovat tällaisia maita. Joissakin maissa, kuten Bahrainissa ja Bangladeshissa, zakatin maksaminen on vapaaehtoista. Muun muassa Malesiassa, Saudi-Arabiassa ja Jemenissä zakatin maksaminen on pakollista.
Mitä paasto tarkoittaa muslimille?
Paasto eli saum on islamin peruspilari. Erityisesti Ramadan-kuukauden paasto on muslimeille tärkeä, mutta tämän lisäksi monet muslimit paastoavat myös muulloin. Ramadanina muslimit paastoavat aamunkoitosta auringonlaskuun. Paastoavan muslimin terveyden tulee olla sellainen, ettei paastosta ole hänelle haittaa. Esimerkiksi raskaana olevat naiset tai imettävät naiset eivät ole velvoitettuja paastoamaan. Sama koskee diabeetikkoja.
Vaikka monesta ei-muslimista paastoaminen saattaa tuntua rankalta ja haastavalta, kokevat muslimit usein Ramadanin erityisen antoisana kuukautena. Paastoamisen ajatellaan lisäävän paastoavan empaattisuutta sekä toisen asemaan asettumisen helppoutta. Paastotessa paastoava kokee miltä tuntuu olla ilman ruokaa ja tuntea nälkää. Tämä saattaa kannustaa auttamaan köyhiä ja vähäosaisia, mikä on islamissa arvostettu teko. Ei olekaan ihme, että muslimeiden keskuudessa ramadania pidetään pyhänä kuukautena. Koraanin mukaan paastoaminen auttaa karttamaan pahaa.
Yksi ramadanin öistä on muslimeiden uskon mukaan erityisen voimallinen. Tätä yötä kutsutaan Voiman yöksi, arabiaksi yön nimi on Laylat al-qadr. Tämän yön sanotaan olevan tuhatta kuukautta arvokkaampi. Kyseisenä yönä vallitsee aamunkoittoon asti kestävä rauha. Tänä yönä moni muslimi pyrkii rukoilemaan mahdollisimman paljon.
Mitä tapahtuu ramadan-paaston jälkeen?
Ramadan-paaston jälkeen vietetään Id al-Fitr -nimistä juhlaa. Kyseessä on kolme päivää kestävä juhla, joka alkaa yhteisrukouksella. Monet muslimit vierailevat juhlan aikana ystävien ja sukulaisten luona sekä antavat lahjoja. Monet ottavat juhlan aikana käyttöönsä uudet vaatteet ja vierailevat sukulaistensa haudoilla. Eid-päivinä ei saa paastota.
Suomessakin Id al-Fitrin viettäminen näkyy monin tavoin, etenkin Helsingissä. Kaupungissa järjestetään useita yhteisrukouksia ja muslimeita on liikkeellä sankoin joukoin juhlavaatteisiin pukeutuneena. Muslimilapsia näkyy tällöin runsaasti esimerkiksi pikaruokapaikoissa ja sisäleikkipuistoissa, kuten HopLopissa. Läheskään kaikilla muslimeilla ei asu sukulaisia Suomessa, joten myös Eidin viettotapoja on pitänyt muokata uudenlaisiksi. Suomessa lapsia ilahdutetaan usein ilmapalloin ja makeisin ja myös täällä perhekeskeisyys korostuu Eidin juhlinnassa.